Djurliv

Djurliv

Djurlivet i Tanzania står egentligen utan konkurrens på kontinenten. Det finns över 400 arter olika däggdjur och 20 % av Afrikas alla däggdjur lever i Tanzania. De mest hypade djuren på safari är Big Five men verkligen är att safari i Tanzania är så mycket mer än bara dessa fem däggdjur.

Eftersom många åker till Tanzania just för safarin är det safaridjuren som det fokuseras på här. Men Indiska Oceanen utanför Tanzanias kust är en hel värld av otroligt undervattenliv: färgglada fiskar, rockor, olika havssköldpaddor, delfiner, hajar, valar och mycket mer. När man dyker eller snorklar i de vackra korallreven får man chans att uppleva en del av djurlivet även djurlivet under ytan.

Det är alltjämt alla vilda djur på land som man förmodligen först tänker på om man tänker på Tanzanias djur. När man hör ordet safari ser man kanske ett lejon, en elefant, en giraff eller en zebra framför sig. Savannerna, gräsmarkerna, skogarna och floderna kryllar av häftiga, stora djur – olika typer av antiloper, hyenor, vårtsvin, babianer och andra apor, geparder, servaler, flodhästar och mycket mer (och givetvis även Big Five).

I Tanzanias nationalpark Serengeti äger kan man årligen se Migrationen. Migrationen är ett fantastiskt naturskådespel där över en miljon gnuer och hundratusentals zebror vandrar runt Serengeti, till Masai Mara i Kenya, på jakt efter grönt bete och vatten. Hjordarna följer regnens mönster. Migrationen är en mäktig, magnifik syn som bara finns att se i dessa parker.

När man väl befinner sig på safari ska man komma ihåg att inte bara stirra sig blind på de stora djuren, utan även titta upp och titta ner. Marken, träden och himlen är fulla av fina, fula, roliga, spännande, knasiga, stiliga, farliga, ofarliga, giftiga, köttätande, insektsätande, växtätande djur.

När man blickar upp i träden och himlen kan man få se några av de över 1000 olika fågelarter som finns i Tanzania – både inhemska och flyttfåglar. Den stiliga flamingon som lever vid många av landets sjöar, den tokiga tokon (”Zazu” i Lejonkungen), den färgsprakande lilabröstade blåkråkan, stora strutsar, storkar och pelikaner och olika småfåglar är bara några av Tanzanias mångas fåglar. Rovfåglar som naturligt lever landet är olika typer av örnar, som Afrikas största stridsörnen, och gamar.

I träden kan man även se, förutom fåglar och kanske en leopard som vilar på en trädgren, olika små däggdjur som kilar omkring, som apor eller genetter (ser ut som små kattdjur). Vissa ormar trivs även i träd, t.ex. den dödligt giftiga boomslangen. Och kanske kan man upptäcka en kameleont som lugnt traskar på en trädgren. Väl hemma på safarilodgen kan man mycket väl se små geckoödlor kila omkring på husfasaden när det är mörkt. Man kanske även får se en koloni med fladdermöss som hänger upp-och-ner i något träd i omgivningarna.

Om man vänder blicken ner mot marken (vilket man sällan kör om man far fram i ett safarifordon) kryllar det även här av små däggdjur och reptiler av olika slag. Kanske får man se gräsråttan eller springharen, savannharen eller pygméigelkotten, mangusten eller bandillern. Ser man ödlor – garanterat, eftersom ödlor är Tanzanias vanligaste reptiler – hinner man säkert inte lägga märke till vilken sort det är. Om ödlan är färgstark är det förmodligen någon typ av agam. Annars är de vanligaste ödlorna (förutom geckoödlor) t.ex. lacertider eller skinkar, som är svåra att skilja åt.

Tanzania har inte bara små reptiler utan även stora, bland de största i världen. Afrikansk klippyton är Afrikas största orm och svart mamba Afrikas största giftorm. Pufformen anses därtill vara Afrikas farligaste eftersom den orsakar flest dödsbringande bett bland människor. I många floder lever världens näst största reptil nilkrokodilen, som är mycket aggressiv och farlig. Den stora nilvaranen, Tanzanias största ödla på 2 meter, kan man också hitta omkring vattendrag.

Tanzanias rika djurliv i landets många safariparker har egentligen bara en nackdel: hur ska man egentligen hinna med att se alla djur?

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:50:55+00:00