Big Five i Tanzania

Big Five

Vad har lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel gemensamt, förutom att de bor i Afrika? De är alla medlemmar i den mytomspunna kvintetten Big Five.

Namnet kan kanske vilseleda en, men Big Five är inte de största djuren rent storleksmässigt. Om man ska lista Afrikas landlevande djur efter storlek kommer elefanten först, följt av flodhäst, noshörning, giraff och buffel. Det handlar istället om ett uttryck som myntades av europeiska jägare när de anlände till Afrika under 1800-och 1900-talet. Big Five syftar de till de fem djur som var svårast för jägarna att jaga och döda. Lyckades man få ner en ur Big Five innebar detta stor prestige och status.

Även om jakt, och tjuvjakt, fortfarande pågår i Afrika har Big Five en annan betydelse i dag. Det handlar fortfarande om samma djur, men istället handlar statusen om man får se alla djuren på sin safari i Afrika.

De flesta safariparker i Tanzania har i alla fall tre eller fyra ur Big Five. Kombinerar man olika parker, med lite olika djurutbud, ökar givetvis chanserna att få se alla. De svåraste medlemmarna ur Big Five att se är leoparden och noshörningen. Leoparden för att den gärna håller sig gömd; noshörningen för att den drabbats så svårt av tjuvjakten att så få finns kvar. Tanzanias bästa Big Five-parker är Serengeti och Ngorongorokratern.

     Lejon (Simba)

Lejonet är kanske Afrikas allra kändaste djur och djuret man främst förknippar med safari. Många har en relation till lejon ända från barndomen efter att ha sett Disneys Lejonkungen. Lejonet är inte världens största kattdjur (tigern är större) men alltjämt Afrikas största. Ett fullvuxet, manligt lejon kan väga uppemot ett kvarts ton. Lejonet är det enda kattdjur som lever i flock. Det finns aldrig några garantier, men under safari i Tanzania får man nästan alltid se lejon.

På swahili är ordet för lejon, som många vet, simba. Men guiderna på safari använder ett slangord för lejon när de pratar med varandra – masharubu som betyder mustach. Om man tjuvlyssnar på safariguidens samtal i kommunikationsradion kan man kanske snappa upp något ord.

     Leopard (Chui)

Leoparden är ett vackert och graciöst, men kraftfullt, kattdjur. Efter lejonet är leoparden den största katten i Afrika. Men på grund av sina naturliga vanor är leoparden ett av svåraste Big Five-djuren att få se under safari. Leoparden är främst nattaktiv när den jagar. Under dagarna ligger den gärna på en trädgren någonstans, undangömd på en skuggig plats. Leoparden lever även ensam och den naturligt, kamouflerande pälsen gör den extra svår att få syn på.

Leoparden finns naturligt i många safariparker i Tanzania, men Serengeti är förmodligen den bästa ”leopardparken”. Leoparden är även kattdjuret man oftast hittar nära mer bebyggda områden, eftersom den är oerhört anpassningsbar till olika miljöer. 

     Afrikansk elefant (Tembo)

Afrikas gigant och världens största landlevande djur är elefanten. En elefanttjur kan väga upp till sex ton. Elefanten uppträder, trots sin storlek, som ett beskedligt, harmoniskt djur (men de kan attackera om de känner sig hotade!). När de viftar på öronen kanske man tror att de är irriterade, men i själva verket gör detta att kroppstemperaturen hålls nere. En trumpetande elefant är ofta en upprörd elefant. Elefanter är intelligenta och sociala djur, som kontaktar varandra med infraljud och välutvecklad, taktil kommunikation.

Stora, strövande elefanthjordar är en vanlig syn på safari i Tanzania, oavsett vart man åker. De mindre välbesökta Ruaha och Tarangire är två utmärkta elefantparker.

     Noshörning (Kifaru) 

Det finns i dag två noshörningsarter i Afrika: den vita och noshörningen och den svarta noshörningen. Hur länge vi kommer ha dessa kvar är en sorlig men, tyvärr, reell tanke. På grund av tjuvjakten av noshörningshorn har populationerna minskat med 98 % (!) sedan 1960-talet. Vissa länder och parker har fått någorlunda bukt med tjuvjakten efter stränga skyddsåtgärder, men det är fortfarande ett utbrett problem på kontinenten. Som Big Five-djur är noshörningen svår att se eftersom så få finns kvar.

Noshörningar är speciella djur. Precis som elefanterna använder de sig av lågfrekventa ljud för att kommunicera på långa avstånd. Dessa ljud är helt omöjliga för människan att uppfatta. Noshörningar är enorma bjässar på upp till 1 ton i kroppsvikt. I dag finns de flesta noshörningar, både vita och svarta, i Sydafrika. Den svarta noshörningen finns dock fortfarande att se i Tanzania, både i Serengeti och Ngorongorokratern.

     Afrikansk buffel (Nyati)

Den afrikanska buffeln ska inte blandas ihop med vattenbuffeln, som är en liten svensk ko i jämförelse. Den afrikanska buffeln är en bjässe som väger mellan 500 och 1000 kg. Buffeln har ett rykte om sig att vara aggressiv och mycket farlig att möts ensam till fots. Detta är förmodligen sprunget ur att bufflar som är ensamma, gamla eller skadade anfaller om de känner sig hotade. Buffelns ökända, rysliga humör gav extra status till de jägare som fick ner en buffel i sin troféjakt. Bufflar lever i enorma hjordar, upp till tusentals individer.

Buffeln är det enda Big Five-djuret som listas som livskraftig. De finns i hälsosamma antal i princip överallt i Afrika söder om Sahara. På safari i Tanzania får man garanterat se bufflar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:44:03+00:00